Cantarul, prieten sau dusman?

Cantarul, prieten sau dusman?

Cantarul este inca din cele mai stravechi timpuri cunoscut ca obiectul ce poate masura greutatea. Istoria spune, insa nu foarte exact, ca in urma cu 7000 de ani poporul egiptean a descoperit pentru prima data cum se pot cantari lucrurile, cu ajutorul balantei. Apoi se spune ca, mai tarziu, poporul roman a imbunatatit acest tip de balanta. Trebuie stiut insa ca, fara toate astea, cantarul nu ar exista in ziua de azi. De la toate astea si pana la prima aparitie a cantarului digital a trecut foarte mult timp, acesta fiind realizat abia in jurul anilor 50, odata cu inventarea de capsule dinamometrice. Cantarul digital este cel mai cautat tip de cantar electronic. Acest lucru se datoreaza capacitatii acestuia de a reda cu precizie greutatile cantarite. Dar este bine de stiut ca si precizia acestuia poate fi afectata de unii factori, cum ar fi: temperatura, presiunea, gravitatia locului in care este asezat, umiditatea, praful si chiar magnetismul.

cantar-bebe-nuvita

Daca temperatura are o scadere sau o crestere brusca, capacitatea de masurare a acestui tip de cantar ar putea fi afectata. La fel si in cazul presiunii, daca aceasta se schimba brusc, obiectul cantarit poate fi perceput ca putin mai usor de catre cantar. In functie de gravitatia unde este pus cantarul electronic, acesta poate reda o greutate cu 0.5 % in plus sau in minus. Bine de mentionat este ca si umiditatea trebuie mentinuta pentru a reduce posibilitatea de condensare sau evaporare, si acest lucru putand afecta citirea corecta a greutatii. Un alt factor care poate duce la o redare gresita a cantaririi este praful, daca acesta se aduna pe suprafata cantarului.

Ultimul factor, dar nu cel din urma, de care trebuie tinut cont, care duce la o citire gresita a masuratorii cantarului este magnetismul. Trebuie evitata cantarirea in apropiere de campurile magnetice. Indicat este ca orice cantarire sa se faca prin punerea cantarului pe un loc drept si care are o suprafata tare. De evitat asezarea cantarului pe covor. Cantarul nu trebuie tinut in baie, in primul rand, deoarece, dupa cum stim, baia este un loc in care temperaturile se schimba foarte des si unde condensul este la el acasa. Insa, cantarele electronice pot da erori datorita persoanelor de greutati diferite care le folosesc.

Pentru asta este ideal ca fiecare om sa aiba cantarul propriu. O cantarire corecta se efectueaza stand drept si cu bratele pe langa corp. In cazul femeilor, acestea trebuie sa evite cantarirea dupa dus sau cu parul ud.
O confuzie des intalnita in cazul cantaririlor este aceea ca oamenii stiu ca greutatea se afiseaza in Newtoni. Atunci de ce cantarul o reda in kilograme? Simplu, deoarece pentru asta trebuie sa se cunoasca diferenta intre a masura si a afisa.

Related Posts
Leave a reply