Câte șanse sunt ca horoscopul tău săptămânal să se adeverească?

Câte șanse sunt ca horoscopul tău săptămânal să se adeverească?

Horoscopul este unul din domeniile cărora comercialul le-a redus considerabil credibilitatea. Predicțiile zilnice aduse în mass-media de pseudoastrologi nu sunt decât niște generalități menite să ne mângâie urechile și să ne gâdile orgoliul. Cam asta este concepția generală.

Și pe bună dreptate!

Pe principiul „Dă-i omului ce vrea să audă”, tabloidizarea din mass-media a făcut din horoscop un conținut superficial, menit să umple paginile și spațiul de emisie cu ceea ce prinde la public.

Problema principală a erei 2.0 (care se răsfrânge și asupra horoscopului) este bombardarea cu conținut din toate părțile. Ceea ce poate fi rezumat la o simplă întrebare: Cum filtrăm informația?

De multe ori, după cum ne convine:

De câte ori nu s-a întâmplat ca predicțiile favorabil să ne smulgă un zâmbet în colțul gurii, în timp ce predicțiile care nu sunt tocmai în favoarea noastră să fie doar vorbe-n vânt, fără nici un fond real?

Câți dintre cei care citesc sau etichetează negativ horoscopul au un minimum de cunoștințe în domeniu? Exact! Mare parte din judecățile pe care le emitem se bazează pe stereotipuri și prejudecăți.

Spre exemplu:

Câți dintre noi știu că este greșit să așeze semnul „=” între horoscop și astrologie? Sau că horoscopul săptămânal are o bază mai solidă decât cel zilnic? Ori că horoscopul personalizat se confundă adesea cu cel general?

Există multe astfel de concepții eronate, care se propagă la scară largă și capătă valoare de adevăruri general valabile.

Mai jos sunt câteva exemple.

ASTROLOGII NU FAC PREDICȚII, FAC PREZICERI

Horoscopul nu prezice viitorul. Și nici astrologii.

Asta e una din primele greșeli des întâlnite. În concepția multora, astrologii sunt un fel de profeți. Dacă ce scrie în horoscopul săptămânal sau zilnic nu se și întâmplă, cu siguranță ceva este greșit sau fals.

Una dintre cauzele acestei judecăți eronate este confuzia dintre termenii prezicere și predicție. A prezice înseamnă, în termeni simpliști, a ghici viitorul cuiva. Predicția, în schimb, este ceea ce fac astrologii și se referă la anticiparea unei situații sau a unui eveniment, pe baza unor operații raționale.

Așa este, raționale! Astrologia chiar are la bază științe exacte. Depinde, într-adevăr, și de subiectivitatea astrologului și de capacitatea acestuia de a interpreta anumite caracteristici. Însă dacă tragem linie, în astrologie predomină matematica și nu spiritualitatea.

CUM ARATĂ HOROSCOPUL DINCOLO DE SPIRITUALITATE

V-ați întrebat vreodată cum se face horoscopul? Cât este calcul și cât este intuiție? Cum arată un astrolog care chiar vorbește în cunoștință de cauză?

Ei bine, calculele astrologice de specialitate se bazează pe mai multe variabile:

  • Poziționarea astrelor și a planetelor (în spațiul cosmic și una față de cealaltă)
  • Mișcarea corpurilor cerești – Fiecare corp ceresc se mișcă cu o anumită viteză, ceea ce înseamnă că predicțiile pe termen mai lung sunt mai aplecate către precizie. Așadar, horoscopul săptămânal are o bază matematică mai solidă, în ciuda evenimentelor speciale care pot apărea pe parcurs.
  • Domeniul astral (locul fizic unde se găsește un corp ceresc la un anume moment dat)
  • Cifre (ziua și ora nașterii unei persoane)

Acum, ținând cont de cele enumerate mai sus, o simplă analiză logică duce la concluzia că este aproape imposibil ca predicțiile din horoscopul zilnic sau săptămânal să se adeverească pentru fiecare individ născut în semnul zodiacal respectiv.

Ceea ce fac, de fapt, astrologii este să prognozeze niște posibile situații, folosindu-se de: calcule matematice, interpretări grafice, simbolistică și capacitatea personală de a corela toate aceste informații. Nu e tocmai simplu, nu?

În plus față de toate aceste date, pot apărea și anumite evenimente speciale, care au toate șansele să schimbe predicțiile făcute inițial. Asta nu înseamnă că astrologul a mințit sau a emis niște judecăți fără fond.

Există însă și o altă variantă:

Dacă, într-adevăr, sunteți interesați de niște predicții îndreptate mai mult către propria persoană, există și varianta de horoscop personalizat. În acest caz, astrologul se va detașa, într-o anumită măsură, de caracteristicile generale ale zodiei din care faceți parte și se va concentra mai mult pe caracteristicile personale care vă definesc.

            CUM MĂ AJUTĂ HOROSCOPUL SĂPTĂMÂNAL?

Deși raționamentul conform căruia o ecuație cu mai multe variabile devine mai grea și mai puțin exactă (însă nu falsă) este fondat pe logică, nu răspunde totuși la întrebarea:

De ce să citesc horoscopul săptămânal?

Ei bine, pentru a contura un răspuns, trebuie specificat că predicțiile astrologice conturează câteva direcții generale, însă felul în care se vor concretiza acțiunile depinde exclusiv de persoana în cauză și de suma alegerilor pe care o face.

Mai exact:

Predicțiile astrologice reprezintă cutia alegerilor unui individ, însă fiecare alegere introdusă acolo este responsabilitatea exclusivă a individului și se definește în funcție de personalitatea, valorile, sistemul de judecată și capacitatea de reacție a fiecărei persoane. Așadar, cum și cu ce se umple cutia și, prin urmare, utilitatea și funcția care i se atribuie – toate depind numai și numai de individul în cauză.

Așadar, dacă reușiți să depășiți anumite stereotipuri și să utilizați informațiile în propriul avantaj, veți privi cu alți ochi predicțiile astrologilor.

Puteți face o încercare:

Citiți horoscopul de săptămâna aceasta și încercați să filtrați informația în funcție de cele explicate mai sus. Aveți însă grijă să alegeți un site care folosește informații scrise de un astrolog acreditat.

Related Posts
Leave a reply