De ce a capitulat guvernul Mexicului in lupta impotriva lui El Chapo

De ce a capitulat guvernul Mexicului in lupta impotriva lui El Chapo

Vineri 18.10.2019 s-a consemnat o premiera rusinoasa pentru guvernul unei tari care doreste sa puna capat traficului de droguri sau, cel putin la nivel declarativ, demersurile in acest sens au fost accelerate la presiunea SUA si a presedintelui Donald Trump, care doreste sa impuna Mexicului tarife pentru finantarea constructiei zidului de la granita de sud.

De pe site-ul de stiri externe pe care citesc de obicei, am aflat ca Garda Nationala din Mexic a reusit sa il aresteze pe Ovidio Guzman Lopez, nimeni altul decat fiul unuia dintre cei mai bogati si influenti traficanti de droguri din lume, ‘El Chapo’ Guzman, recent condamnat la inchisoare pe viata in Statele Unite.

In lipsa tatalui sau, care se pare ca isi va prelungi pana la sfarsitul vietii ‘sederea’ pe taram american, Ovidio Guzman Lopez a preluat operatiunile celui mai mare cartel de trafic de stupefiante din Mexic, devenind astfel tinta principala a guvernului si a operatiunilor comune antimafie americano-mexicane.

Dupa ce a fost localizat intr-o cladire din orasul Culican, Ovidio Guzman a fost prins intr-o ambuscada de catre fortele speciale ale Garzii Nationale din Mexic, iar lupta intre fortele guvernului si banda care il escorta pe acesta, durand mai multe ore, timp in care rafalele armelor automate au rasunat neincetat, iar masinile parcate in zona au fost incendiate.

Conform https://momentum.co.ro/, momentul care a inclinat balanta a fost reprezentat de catre decizia de neinteles a guvernului mexican, de a nu trimite forte suplimentare in zona in care fortele speciale reusisera sa il captureze pe fiul lui El Chapo.

Desi dispune de o armata compusa din 277.000 de cadre active, guvernul mexican a dispus eliberarea lui Ovidio Guzman, sub pretextul ca o operatiune militara la scara larga ar periclita siguranta locuitorilor orasului Culiacan.

Din cauza pasivitatii autoritatilor infrante de cateva sute de combatanti inarmati si antrenati sumar, s-a mai consemnat si eliberarea de catre traficanti, din inchisoarea orasului, a unui numar de aproximativ 50 de detinuti, probabil membri importanti ai organizatiei mai sus amintite. In acest mod am asistat practic la o premiera pe plan international, in sensul in care un guvern cedeaza fara prea multa opozitie in fata unei bande inarmate.

Tot pe Momentum.co.ro, in rubrica de stiri externe vei afla  ca dupa eliberarea noului lord al drogurilor, luptatorii din banda acestuia s-au retras pe strazile laturalnice, lasand astfel impresia ca detin controlul asupra intregului oras, fara ca nimeni sa poata face ceva in acest sens, fapt consemnat inclusiv de catre presedintele statului Andres Obrador, care sustine ca autoritatile au luat decizia corecta in acest sens.

Reamintesc ca in decursul timpului, majoritatea presedintilor mexicani au fost acuzati ca au primit mita sute de milioane de dolari de la cartelurile care controleaza traficul de droguri catre SUA, pentru a le garanta siguranta operatiunilor fara amestecul autoritatilor.

In contextul in care presedintele american a declarat public razboi imigrantilor ilegali proveniti cu preponderenta de pe filiera sudica, nu putem decat sa incepem sa ii dam dreptate in acest sens, avand in vedere ca in Mexic domneste de ani buni teroarea instaurata de catre bandele de traficanti care au ajus sa controleze orase intregi, patruland in camionete pe care sunt montate mitraliere de calibru mare, scenariu desprins parca din razboiul din Siria.

Related Posts
Leave a reply