De ce poarta preotii alb sau auriu la inmormantari

De ce poarta preotii alb sau auriu la inmormantari

Cand un deces este anuntat, familia indoliata afiseaza imediat tinute cernite, dupa cum traditia crestina spune si anume poarta doliu. Ba mai mult decat atat, barbatii din familie isi lasa si barba lunga, ca semn al doliului. Totusi protul care oficiaza slujba de inmormantare nu poarta negru, cu exceptie facand reverenda despre care stim ca este mereu neagra si este articol vestimentar nelipsit preotului.

Negrul este doliu pentru oamenii de rand

In cultura crestina negrul este doliul si semnifica jalea, tristetea pierderii persoanei dragi. Insa oarecum la opus, cei care slujesc si propovaduiesc cuvantul lui Dumnezeu sunt cei care lumineaza calea spre credinta, sunt cei care prin moarte vad doar trecerea spre viata vesnica in ceruri.

Preotii si in general clericii sunt oarecum pregatiti, oricand, sa faca marea intalnire cu Cel de Sus. Pentru acestia, moartea este viata mai buna in imparatia cerurilor. Pentru ca, dincolo de material si de lumea pamanteasca pe care noi o cunoastem, acolo este viata implinita, spiritual vorbind.

Asadar, preotii vor purta haine deschise la culoare atunci cand slujesc pe cei ce ii conduc la groapa, la pomeniri sau alte slujbe asemenea, corelate cu cei adormiti. Apropos, cei care mor sunt cei adormiti conform modului de exprimare al clericilor, intocmai pentru a demonstra ca moartea fizica este doar o etapa de trecere si nu o disparitie totala a existentei.

De ce alb? De ce auriu?

Asadar, preotul va purta straie albe sau cel mult aurii sau o combinatie din cele doua. Aceste tipuri de Vesminte Bisericesti de la Crilovic vin sa incununeze conceptul conform caruia cel care a decedat trece condus de lumina spre viata vesnica. Preotii poarta haine inchise la culoare in functie de sarbatorile praznuite de-a lungul anilor, in functie de ceea ce inseamna fiecare dintre acestea.

Singura exceptie cand poarta negru este perioada pre pascala si anume in perioada de post si maximum in Saptamana Mare sau Luminata, Saptamana Patimilor. In acest caz ,straiele lor negre amintesc de chinurile indurate de Iisus si totul culmineaza cu purtarea hainelor pure, albe, din noaptea sfanta a Invierii.

Cat despre auriul acestor straie acestea sunt semn de bogatie, insa nu de opulenta. Pot semnifica asa zisele daruri inchinate celui de Sus, caci pana la urma slujbele si toate procesiunile sunt dedicate Lui, pentru a se indura de noi si pentru a slavi mantuirea pe care ne-a oferit-o pamantenilor, prin nasterea si moartea Sa.

Afla mai multe despre semnificatiile acestor vesminte din cadrul blogului Crilovic.

Related Posts
Leave a reply