Iata ceea ce nu stiai despre ochiul uman!

Iata ceea ce nu stiai despre ochiul uman!

Atunci cand vine vorba despre ochiul uman, curiozitatea oamenilor este foarte mare. Unii se intreaba de ce cei din jur poarta ochelari de vedere, altii se intreaba de ce anumite persoane opteaza pentru rame Vouge, insa cu siguranta exista curiozitati mult mai mari. Haideti sa descoperim cateva dintre acestea in urmatoarele randuri.

Razele soarelui au fost legate de afectarea ochilor. Mai multe conditii oculare, cum ar fi cataracta si pterygia, au fost asociate cu expunerea la radiatii UV. Pentru a va proteja ochii de pericolele soarelui, ar trebui sa purtati ochelari de soare bine montati, de preferinta un stil obisnuit.

Multe rani oculare sunt capabile surprinzator de rapide sa se vindece. Organismul nostru intelege ca ochii nostri sunt foarte importanti pentru noi si multe leziuni oculare pot fi recuperate de foarte repede. De exemplu, cu grija corecta, o zgarietura minora corneana se va vindeca in aproximativ 2 zile.

In timp ce o amprenta are 40 de caracteristici unice, un iris are 256. Acesta este motivul pentru care scanarile retiniene sunt din ce in ce mai folosite in scopuri de securitate.

Un scaner retinian foloseste lumina infrarosie pentru a cartografia modelul unic al vaselor de sange pe retina unei persoane. Acest model este atat de complicat incat chiar si gemenii identici nu au aceeasi configuratie.

Avem doua ochi pentru perceptia adancimii. Ochii nostri lucreaza impreuna pentru a ne ajuta sa judecam marimea si distanta obiectelor, astfel incat sa putem naviga in siguranta in jurul lor.

Lacrimile ne ajuta sa ne protejam ochii de infectie. Orice murdarie si praf care au reusit sa treaca de apararea genelor si sprancenelor noastre sunt spalate de lacrimi. Ei ne pastreaza ochii curati si umezi si plini de anticorpi care lupta impotriva infectiilor.

Ochii se inchid automat pentru a ne proteja de pericolele percepute. Controlul reflex superb al pleoapelor noastre le permite sa se inchida automat cand detecteaza ca un obiect este prea aproape de ochi sau ca exista o lumina puternica.

De fapt, vedem lucrurile cu susul in jos si creierul nostru transforma imaginea in directia corecta. Ca urmare a unei cornee curbate, lumina care intra in ochii nostri este refractata si creeaza o imagine cu capul in jos asupra retinei.

Exista culori care sunt prea complexe pentru a intelege ochiul uman. Acestea sunt cunoscute sub numele de „culori imposibile”, care nu pot fi percepute ca urmare a faptului ca sunt in afara puterii celor trei tipuri de celule con in retina. Cu toate acestea, unele dintre aceste culori pot fi vazute prin amestecarea semnalelor colorate de la cei doi ochi sau prin examinarea unor „sabloane de oboseala” speciale.

Transplanturile oculare sunt in prezent imposibile datorita sensibilitatii nervului optic. Chirurgii nu sunt in prezent in masura sa conecteze nervul optic la creier deoarece contine peste 1 milion de celule nervoase. Aceasta inseamna ca un ochi transplantat nu va transmite semnale catre creier si, prin urmare, nu va produce vederea.

Ar trebui sa aruncati machiajul ochilor dupa trei luni. Crema cremoasa sau lichida a ochilor, cum ar fi rimelul, este terenul perfect pentru reproducerea bacteriilor. Acest lucru poate provoca infectii oculare.

Niciodata nu ar trebui sa impartiti machiajul ochilor cu prietenii. Schimbarea machiajului ochilor poate duce la infectii urate. Acest lucru se datoreaza faptului ca aplicatorii de machiaj pot purta cu usurinta bacterii si nu doriti sa faceti comert cu altii cu germeni.

Related Posts
Leave a reply