Importanţa meditaţiei în practica de yoga

Importanţa meditaţiei în practica de yoga

În Sistemul Nirvana Yoga, practica de yoga sau sadhana este formată din mai multe tehnici:

 • Salutul soarelui – posturi de yoga care se fac într-un anumit ritm;
 • Asane – posturi de yoga;
 • Pranayama – tehnici de respiraţie;
 • Terapia Areiki;
 • Meditaţie;
 • Kriya – tehnici care vindecă dezechilibre la nivel psihosomatic.

Fiecare dintre aceste tehnici sunt predate în cadrul studioului Nirvana Yoga din Bucureşti, în cursuri de 4 sau 5 zile consecutive.

Importanţa de a preda în cursuri

Beneficiile unei practici trebuie simţite că ea să fie continuată şi să justifice timpul alocat practicării ei.

Însă, din cauza stresului, a grijilor, a gândurilor în exces şi a tendinţei minţii de a se focusa doar pe lucrurile exterioare, mulţi dintre participanţi nu pot înţelege beneficiile yoga într-o singură şedinţă.

Astfel, printr-un curs de 4 sau 5 zile consecutive, beneficiile pot fi simţite, împreună cu înţelegerea faptului că învăţarea în yoga, ca şi în alte domenii, se face treptat.

Despre meditaţie

Meditaţia este cea mai importantă tehnică de yoga, deoarece doar prin meditaţie se pot înlătura cele mai înrădăcinate negativităţi din suflet.

Celelalte practici de yoga – asanele, respiraţia, terapia Areiki – le învăţăm şi le practicăm pentru a putea sta în meditaţie.

Meditaţia este complet concentrată spre interior.

Indiferent de tipul de meditaţie ales, practicantul va învăţa să se detaşeze de exterior şi să se concentreze în interior.

Detaşarea de exterior se face prin închiderea ochilor şi concentrarea pe anumite puncte sau senzaţii din corp, în funcţie de tipul de meditaţie făcut.

În Nirvana Yoga avem mai multe tipuri de meditaţie:

 • Meditaţia Amasana
 • Meditaţia Tribanda Pranayama
 • Meditaţia prin observarea senzaţiilor
 • Meditaţia prin sunetul OM

Meditaţia Amasana

Este cea mai importantă meditaţie. Este făcută prin concentrarea asupra respiraţiei la nivelul nărilor.

După un timp, se poate face împreună cu meditaţia prin observarea senzaţiilor din corp, care ajută la reglarea fluxului de energie din corpul energetic.

Meditaţia Tribanda Pranayama

Este o tehnică deosebit de eficientă.

Este formată din:

 • tehnica de respiraţie cu activarea bandhas – 3 etape de detaşare faţă de instincte primare, de dorinţe şi care ajută la câştigarea controlului asupra minţii.
 • un tip de meditaţie cu concentrare într-un punct specific.

Această tehnică este minunată pentru ridicarea nivelului de energie şi a tuturor dezechilibrelor asociate cu proasta funcţionare a sistemelor excretoare din corp.

Meditaţia prin sunetul OM

Această meditaţie este recomandată începătorilor, deoarece, prin cântărea suntetului OM, mintea şi corpul se relaxează.

De asemenea, se primeşte un flux mărit de energia forţei vieţii în suflet şi în minte, care rezultă într-o transformare rapidă a nivelului de energie.

Meditaţia ar trebui făcută doar sub ghidarea unui Maestru complet sau a unui discipol al acestui tip de Maestru.

Meditaţia este un proces complex de raţionalizare a subconştientului şi a inconştientului care poate rezulta în dezechilibre mentale, dacă nu este primită ghidarea potrivită la momentul potrivit.

Meditaţia corectă nu se bazează pe nicio sursă exterioară de relaxare precum muzica şi pe nicio sursă de declanşare a imaginaţiei ori a gândurilor.

Meditaţia corectă este despre a deveni observator al proceselor interne, de a primi energia forţei vieţii în suflet şi în minte, pentru transformarea spirituală şi contopirea cu energia universală sau cu Dumnezeu.

Mintea este cel mai mare obstacol pe care trebuie să-l depășim ca să putem să medităm. Ea este cea care creează gânduri, emoţii, stări fizice de durere sau somnolenţă.

În funcţie de nivelul energetic al fiecărei persoane, mintea se va opune mai mult sau mai puţin.

Dacă nivelul energetic este scăzut, cu multe conturi karmice, atunci persoana respectivă va respinge ideea de meditaţie sau va renunţa după prima încercare.

Pentru a evita acest gen de situaţie este necesar că profesorul de yoga, în acest caz discipol direct al Maestrului Madhavacharyan, să înţeleagă nivelul energetic al fiecărui participant şi să recomande terapia necesară în fiecare stadiu de transformare spirituală.

Pentru cineva cu un nivel energetic iniţial scăzut, recomandăm practica de yoga sau terapia pentru spate şi mantre de relaxare mentală.

Meditaţia poate veni după perioada iniţială de purificare mentală, când corpul fizic devine mai puternic şi mintea mai stabilă.

La Studioul Nirvana Yoga din Bucureşti Sector 2, aflat pe Strada Batişte nr. 28, se ţin cursuri de meditaţie lunar, aflate în Calendarul de pe website, cât şi cursuri de meditaţie la cerere.

Pentru mai multe detalii despre cursurile de meditaţie şi pentru rezervare de locuri la cursuri puteţi scrie la yogi@nirvanayoga.ro sau puteţi suna la 0733.756.897 (Veronica).

Related Posts
Leave a reply