Simeringul, piesa esentiala in constructia de motoare

Simeringul, piesa esentiala in constructia de motoare

De multe ori, tindem sa luam ca un dat, ca pe ceva normal un motor de masina sau un arbore din interiorul acestora. In fond, acestea au devenit astazi atat de banale, incat rareori le mai dam importanta sau analizam din ce sunt concepute.

Aceasta si prin prisma faptului ca motoarele nu mai sunt astazi desfacute in fata blocului sau in garaje, ci vin capsulate, etansate perfect, astfel ca nici macar nu mai prindem defectarea lor, caci, intre timp, schimbam masina cu totul. Cu toate acestea exista niste piese esentiale in functionarea unui motor si constructia acestuia, fara de care aproape ca nu am putea vorbi astazi de locomotie in trafic. Este vorba despre simeringuri, niste piese aparent banale din cauciuc, dar care au contribuit enorm la siguranta functionarii motoarelor din ziua de astazi.

De unde vine numele de simering?

Daca pentru un neinitiat intr-ale tehnicii, termenul de simering nu spune mare lucru, in lumea mecanicilor auto, acesta este arhicunoscut, devenind practic substantiv comun, pe care-l găsim vandut ca atare in magazinele de piese auto.

In realitate insa, trebuie precizat faptul ca simering isi are originea in numele inginerului austriac care a inventat aceasta piesa – Walther Simmer. Iar, cum la baza vorbim despre un inel de etansare, piesa a capatat denumirea de Simmer Ring – Inelul lui Simmer, in traducere libera. De aici, eliminarea unui „r” din denumire a condus la titulatura simpla, pe care o regasim astazi pe rafturi, aceea de simering.

Ce este un simering?

Dupa cum am aratat si in randurile de mai sus, un simering este la baza o garnitura folosita la etansarea diverselor angrenaje, care se monteaza cu ajutorul unui inel special. Astfel, principala utilizare a simeringurilor este pentru etansarea arborilor cotiti care stau la baza constructiei de motoare, in conditiile in care acestia necesita lubrifiere permanenta, la temperaturi mari. De asemenea, simeringurile pot fi folosite si pentru etansarea altor componente care necesita izolarea fata de mediul exterior, datorita fluidelor si presiunilor la care sunt supuse.

Tipuri de simeringuri

In ceea ce priveste tipurile de simeringuri pe care le intalnim astazi pe piata, acestea sunt adaptate angrenajelor la care sunt folosite. Astfel, putem avea simeringuri cu sau fara sens de rotatie, simeringuri cu buza suplimentara, toate acestea fiind adaptate in functie de diverse elemente precum presiunea, temperatura sau mediul in care avem nevoie de etansare.

In functie de toate aceste lucruri se alege si materialul din care este folosit simeringul, cele mai uzuale fiind cele din silicon, date fiind rezistenta si flexibilitatea acestora. Mai mult, avem astazi simeringuri pentru aproape orice piesa din constructia unei masini. Prin urmare, vom regasi in magazinele de specialitate simeringuri pentru pompele de ulei, pentru arborele cu came sau cel cotit, dar si pentru injectoare sau pentru vibrochen.

Related Posts
Leave a reply